mercredi 1 avril 2009

THE 2 / TEO 2


Fr : thé
Eo : teo
Jp : cha


Regardez le premier chapitre « THE / TEO » du six mars.
Vidu la unua ĉapitron « THE / TEO » de la sesa de marto.

Voici quelques précisions.
Jen kelkaj precizigoj.

Ocha no ki
Est la plante, l’arbre thé
estas la tearbo.

Ryokucha
C’est le thé vert, fait de feuilles séchées.
estas verda teo. El sekigitaj folioj.

Hojicha
C’est du thé toréifié.
estas rostigita teo.

Bancha
C’est le thé ordinaire et bon marché.
estas ordinara malmultekosta teo.

Genmaicha
C’est du thé aditionné de céréales grillées, du riz et d’autres. Arare est le nom du riz grillé.
estas teo kun bruligitaj cerealoj, rizo kaj aliaj. Arare estas bruligita rizo.

Kocha
C’est le thé rouge. Il est rouge dans la tasse et les feuilles séchées et fermentées sont noires. Pour cette raison les Européens l’appellent « thé noir » et les Asiatiques « thé rouge ». L’origine de cela, c’est que le thé quittait l’Asie, il était vert, et voyageait le long de la route de la soie, et il fermentait pendant le voyage et devenait noir. En Europe, il est vendu et consommé noir.
estas ruĝa teo. Ĝi estas ruĝa en la taso, kaj la sekigitaj kaj fermentitaj folioj estas nigraj. Pro tio Eŭropanoj nomas ĝin « nigra teo » kaj Azianoj « ruĝa teo ». Interese estas, ke Azianoj sendis al Eŭropo verdan teon, kaj dum la vojaĝo laŭ la silka vojo ĝi fermentis kaj fariĝis nigra. Poste ĝi estis vendita kaj trinkita en Eŭropo nigra.

Macha
C’est du thé en poudre pour la cérémonie du thé. On doit le battre vigoureusement. (photo)

estas teo pulvorforma por teceremonio. Oni devas kirli ĝin forte. (foto)



Kombucha
Il a un goût salé.
havas salan guston.

Aucun commentaire: